Arbetsbelysning finns i många olika uppsättningar. Det som oftast skiljer lamporna åt är byggkvalitet, ljusflöde och livslängd.
Byggkvaliten är en viktig aspekt då många importerade lampor från främst Asien har en tendens att gå sönder relativt enkelt och i regel inte håller lika länge som specifikationerna utlovar.
Ljusflödet är en annan viktig del som är helt avgörande för konsumenten och som med tiden vuxit till en enda stor djungel av osanningar.
Anledningen till detta är att många butiker försöker skriva upp sina lumenvärdet för en enskild lampa för att påvisa hur bra just deras lampa lyser.
Problemet idag är att allt fler återförsäljare har valt att hoppa på detta ”lumentåg” vilket försvårar ytterligare för konsumenten som försöker jämföra lampornas specifikationer inför ett köp.
Det är otroligt svårt att se skillnad på 200-300 lumen vilket gör att återförsäljare fortsätter att använda sig av denna marknadsföringsteknik.
Ett bra knep är därför att försöka köpa lampor från olika återförsäljare för att sedan jämföra ljusflödet mellan dessa och sedan utnyttja rätten till öppet köp.
Industrin för arbetsbelysning skiljer sig markant jämfört med andra branscher vilket gör att man på ett smidigt sätt kan skicka tillbaka en lampa trots uppbruten förpackning.
Idag finns det en uppsjö av olika modeller och märken av arbetsbelysning. Det kan emellanåt skilja flera tusenlappar beroende på vilket märke man väljer att köpa in. T.ex. är amerikanska VisionX betydligt dyrare än kinaimporterad arbetsbelysning och samtidigt som VisionX lampor håller längre, har ett högre lumen per watt och överlägsen byggkvalitet så behöver det inte alltid skilja sig så avsevärt mycket i praktiken.
Konsumenterna blir allt mer prismedvetna och märken som Oledone börjar sakta men säkert plocka allt fler marknadsandelar med tanke på dess låga pris i förhållande till dess goda kvalitet som oftast bara är något snäpp sämre än de kändaste märkena.
Inför ett köp av främst LED arbetsbelysning är det viktigt att tänka på att inte begränsa sig till enbart Cree dioder. Det finns flera lovande lysdiod tillverkare och det är nästan en norm att försöka rikta in sig på Cree baserade arbetslampor då den allmänna uppfattningen är att dessa är bättre i regel.
Detta kan dock vara helt missvisande då fler faktorer än val av diod, t.ex. reflektor och övrig elektronisk utrustning, är avgörande i slutändan. Att testa sig fram kan därför ibland vara den bästa strategin att använda sig av.
Om du av någon anledning inte är nöjd så kan du enkelt skicka tillbaka lampan och få pengarna tillbaka. De mer seriösa återförsäljarna erbjuder 30 dagars öppet köp vilket ger dig gott om tid att fundera på om du är nöjd med lampan.
Ett sista tips att tänka på är att välja rätt ljusbild för uppdraget. Dvs beroende på typ av applikation du tänkt använda lampan för så är det helt avgörande att köpa lampor med rätt ljusbild, dvs ”Spot” om du främst är i behov av distansbelysning snarare än närfältsbelysning där ”Flood” utan tvekan är det absolut bästa valet.
Det har också blivit allt mer populärt med ljusbild ”Euro” som erbjuder en ljusbild som är någonting mittemellan de övriga två ljusbilderna.